TERVETULOA KUNTOTESTIIN!

Kuntotesti toimii hyvänä motivoijana liikuntaa aloittaessa sekä helpottaa löytämään kuntotasoosi sopivan liikuntamäärän ja -tehon. Testi on myös erinomainen väline fyysisen kunnon seurantaan.

Testiin valmistautuminen

Valmistaudu testiin kuten raskaaseen liikuntasuoritukseen:

 • Vältä raskasta ateriointia ennen testiä
 • Ei kahvia, teetä tai kolajuomia 2 tuntiin ennen testiä
 • Ei tupakointia 4 tuntiin ennen testiä
 • Ei alkoholia 48 tuntiin ennen testiä
 • Vältä voimakasta fyysistä rasitusta testiä edeltävänä päivänä sekä testipäivänä

Esitieto-/terveyskysely

Täytä sähköinen esitietolomake ennen testiin tuloa. Lomakkeella kartoitetaan ja varmistetaan testauksen turvallisuus. Lomake on mahdollista täyttää myös paikan päällä.

Tarvitsemasi varusteet
Sisäliikuntavarustus ja tarvittaessa peseytymisvälineet.

Testipaikka
Paavo Nurmi -keskuksen (PNK) kuntotutkimusasema sijaitsee Holiday Club Caribian tiloissa osoitteessa Kongressikuja 1, 20540 Turku. Tule testiin hotellin pääovesta ja seuraa Paavo Nurmi -keskuksen kylttejä. PNK sijaitsee katutasossa hotellin hyvinvointiosaston yhteydessä.
Jos tulet omalla autolla, huomioithan, että Caribian parkkipaikka on maksullinen.

HUOMIOITAVAA!

 • Testiin ei voi osallistua sairaana, loukkaantuneena tai toipilaana (kuumeettomana väh. 14 vrk).
 • Mikäli sinulla on sydänsairauksia tai muita fyysistä toimintakykyä rajoittavia sairauksia, ilmoita asiasta testivarauksen yhteydessä.
 • Polkupyörätesteissä on mahdollista käyttää lukkopolkimia (ota mukaan omat Shimano SPD SL (maantie) tai SPD A (maasto) -lukkopolkimiin sopivat kengät).
 • Jos olet saanut lahjakortin, otathan sen mukaan.
 • Lisätesteihin kuuluva PREMIUM laboratoriokokeet otetaan Paavo Nurmi -keskuksen yliopiston toimipisteessä, osoitteessa Kiinamyllynkatu 10, Turku. Aika kokeiden ottamiseen varattava erikseen puh. 010 3365 102.

Testin kulku:

 1. Alkumittaukset: pituus, paino, verenpaine, vyötärö-/lantiomitat (AKTIIVI ja PRO -testeissä myös rasvaprosentti ihopoimumittauksena)
 2. Kuntotesti:

STARTTI

AKTIIVI

PRO

Testi

Polkupyöräergometritesti

Polkupyöräergometri- tai juoksumattotesti

Polkupyöräergometri- tai juoksumattotesti

Testin kulku

Testi alkaa kevyellä rasituksella, josta rasitusta nostetaan portaittain ylöspäin. Testin aikana seurataan sykettä. Testissä poljetaan vähintään kolme neljän minuutin jaksoa. Kuormat pyritään valitsemaan siten, että viimeisen kuorman lopussa syke on noin 85 % tasolla maksimisykkeestä.

Testi alkaa kevyellä rasituksella, josta rasitusta nostetaan portaittain ylöspäin. Testin aikana seurataan sykettä (tarvittaessa EKG-valvonnassa) ja laktaattitasoja sormenpäästä otettavalla verinäytteellä. Pyörätestissä näyte otetaan kahden minuutin välein ja juoksumattotestissä kolmen minuutin välein. Testiä jatketaan maksimiin asti tai niin pitkään kuin haluat.

Testi alkaa kevyellä rasituksella, josta rasitusta nostetaan portaittain ylöspäin. Testissä hapenkulutus ja hiilidioksidin tuotto mitataan hengityskaasuanalysaattorilla.  Testin aikana seurataan sykettä (tarvittaessa EKG-valvonnassa) ja laktaattitasoja sormenpäästä otettavalla verinäytteellä. Pyörätestissä näyte otetaan kahden minuutin välein ja juoksumattotestissä kolmen minuutin välein. Testiä jatketaan maksimiin asti tai niin pitkään kuin haluat.

Kesto

1,5 h

2-2,5 h

2,5 h +

 • 3. Palaute: välittömästi testin jälkeen sekä kirjallisena että suullisena
Skip to content